peru

Den kirkelige situation i Peru ligner den i Danmark. Langt de fleste er medlemmer af den katolske kirke - af navn, men de kommer sjældent i kirken. Katolicismen er imidlertid ikke den eneste religion i Peru, Mange tilbeder også Moder Jord og tror på bjergenes kræfter. Der findes også mange, der hengiver sig helt til de gamle inkatraditioner, og der afholdes stadig ceremonier i nogle af de gamle inkatempler.

Mission i Peru

Luthersk Mission har få missionærer i Peru. LM sendte de første missionærer til Peru i 1988. Arbejdet sker i samarbejde med Norsk Misjonssamband, der sendte missionærer til Peru i 1978.

Alle LM's missionærer i landet arbejder i den sydlige ende af landet - nogle i millionbyen Arequipa og nogle i den gamle inka-hovedstad Cuzco. Alt missionsarbejde i Peru sker i samarbejde med Den evangelisk-lutherske Kirke i landet. Den blev dannet i midten af 1990'erne og tæller mellem 2.000 og 3.000 medlemmer.

Arequipa kaldes "Den hvide By", fordi mange af byens huse er bygget af hvide vulkansten. Disse sten bliver hugget ud i store stenbrud uden for byen. Byen ligger neden for den ulmende vulkan "El Misi", som kan ses fra de fleste steder i byen. Arequipa ligger i en ørken, og solen skinner næsten altid. Det regner kun i januar.

Cuzco er Amerikas uofficielle hovedstad for arkæologi og er også den by på kontinentet, der har været beboet uafbrudt i længst tid. Gaderne i byens centrum er snævre, og mange af husene er bygget på fundamenter fra inkatiden. Byens økonomi er næsten fuldstændig bygget op om turisme. LM har en missionærfamilie i Cuzco. Her har de været med til at starte en lille menighed op, som de nu er medarbejdere i. Menigheden bliver ledet af en peruansk præst, som Den evangelisk-lutherske Kirke i Peru har flyttet dertil fra Arequipa.

Missionærerne er også involverede i undervisning på Den lutherske Kirkes bibelskole, CLET, der ligger i Juliaca. Skolen tilbyder undervisning i moduler af en måneds varighed - 10 moduler i alt.

Fakta om Peru:
Hovedstad er Lima

Areal           1.285.000 km2 (26 gange DK)

Klima           Tropisk til tempereret
Befolkning 28 mil.
Sprog          Spansk og quechua(officielle), aymara
Religion       Romersk katolicisme: 90%
Styreform   Konstitutionel republik
Valuta          Nuevo sol (pen) (3,5 pen per USD)